Det er væsentligt for samfundets sammenhængskraft, at byerne udvikles socialt bæredygtigt, så forskellige sociale grupper ikke bor adskilt fra hinanden. Det forudsætter, at eksisterende bykvarterer såvel som nye byområder rummer en blanding af forskellige boligtyper til en bred kreds af beboere. På den baggrund er lov om planlægning ændret, så kommunerne har fået bedre muligheder for at udvikle byer med en blandet boligsammensætning. Kommunalbestyrelsen har mulighed for at fastsætte krav om op til 25 pct. almene boliger i lokalplanlægningen for nye boligområder.
Københavns Kommune har som mål at fastholde de almene boligers andel af byens boligmasse, som er 20 pct.. Der er de seneste år afsat kommunale midler til et stort antal nye almene boliger, men det har været en udfordring at etablere dem i de dele af byen, hvor der ikke er mange i forvejen. Københavns Kommune ønsker at udnytte lovens muligheder til at fremme en udvikling, hvor der er blandede boligtyper i de enkelte kvarterer.
En mere blandet by forudsætter, at almene boliger primært opføres i de dele af byen, hvor de i dag er underrepræsenteret i forhold til gennemsnittet. Opførelse af nye almene boliger i de dele af byen, hvor der i forvejen er flest, modarbejder målet. Muligheden for at stille krav om almene boliger i nye lokalplaner vil derfor være relevant i lokalplanområder, der ikke ligger i en del af byen med en høj andel af almene boliger.
For at vurdere, hvor mange almene boliger der er i den omgivende del af byen, opgøres andelen af almene boliger pr. skoledistrikt. Opgørelsen pr. skoledistrikt giver en relevant geografisk skala, og samtidig er folkeskolerne et væsentligt mødested for en stor del af byens beboere.
Er der mindre end 20 pct. almene boliger i lokalplanområdets skoledistrikt, vil lokalplanskrav om almene boliger således som udgangspunkt være meget relevant for målsætningen om en blandet by.
Er der mellem 20 og 30 pct. almene boliger i lokalplansområdets skoledistrikt, må relevansen af lokalplanskravet bero på en konkret vurdering af samspillet med det øvrige skoledistrikts boligsammensætning i forhold til både ejerformer og boligtyper.
Er der mere end 30 pct. almene boliger i lokalplanområdets skoledistrikt, vurderes et krav om almene boliger i lokalplaner som udgangspunkt ikke at være relevant, da det modarbejder målet om en blandet by.
Er der tale om byudviklingsområder, hvor der er planlagt en større udbygning, er det relevant at se på, hvilke boligtyper der i øvrigt forventes og hvor høj andelen af almene boliger forventes at være ved den endelige udbygning af området.